Ivano van Erp van het Beursfoon KTM team heeft in Boekel de laatste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc kleine wielen weten te winnen.

Met een tweede en een eerste plaats in de manches verzekerde Ivano zich van de winst op het zandcircuit. In de 85cc grote wielen wisten Kay de Wolf en Scott Smulders in de top vijf te finishen en Sem Beijer kwam na zijn blessure sterk terug en werd twaalfde.

Na een lang seizoen sloot het Beursfoon KTM team het officiële wedstrijdseizoen af in het Brabantse Boekel. Onder bijna zomerse omstandigheden werd de wedstrijd onder grote publieke belangstelling verreden.

Ivano van Erp kwam in de eerste manche niet geweldig weg op zijn door Hannamax geleverde KTM maar binnen een ronde wist hij zich al op te werken naar de vierde plaats. Weer een ronde later kwam Ivano door op de tweede plaats en deze positie wist hij tot aan de finish vast te houden. In de tweede manche zat hij er op zijn door Eurol gesmeerde KTM beter bij met de start en kwam op een tweede plaats het bos uit. Ivano had maar één doel en dat was winnen waardoor er een mooi duel ontstond met Cas Valk. Na meerdere malen stuivertje wisselen was het uiteindelijk Ivano die aan het langste eind trok en de manche op zijn naam schreef. Een mooi resultaat als afsluiter van een geweldig seizoen. Ivano wist dit seizoen te imponeren in de nationale wedstrijden en wist de ultieme bekroning op zijn seizoen te zetten door in Estland de wereldtitel 65cc te grijpen. Daarnaast werd hij in het Europees kampioenschap derde.

Kay de Wolf liet in de eerste manche op het perfecte moment zijn Prox koppeling los en greep de kopstart. Vervolgens wist hij een kleine voorsprong op te bouwen totdat hij bij het passeren van een achterblijver een inschattingsfout maakte en ten val kwam. Kay verloor hierdoor de koppositie en kwam lichtelijk teleurgesteld op een tweede plaats over de finish. Met een schoon Fox shirt aan pakte Kay in de tweede manche opnieuw een goede start en na een kleine wheelie stuurde hij zijn KTM als derde de bocht in. Gedurende de manche maakte Kay echter wat foutjes waardoor hij als vierde over de finish kwam. Kay heeft een super seizoen achter de rug en maar liefst zestien manches gewonnen in het Open Nederlands Kampioenschap. Hij werd zowel Dutch Masters of Motocross kampioen als ONK kampioen en won de voorrondes van het Europees kampioenschap 85cc. Hij zal het nu voorlopig even rustig aan gaan doen en de focus gaat daarna op het seizoen 2018.

Scott Smulders begon aan de dag met een vijfde tijd in de tijdtraining. In de eerste manche pakte hij een redelijke start en kon op een achtste plaats aan de wedstrijd beginnen. Met een gestaag tempo begon hij terrein goed te maken en wist op een nette vijfde plaats over de finish te komen. Ook in de tweede manche zat Scott er op zijn door Eurol gesmeerde KTM goed bij met de start en kreeg de aansluiting met de top vijf. Na een aantal ronden ging hij in de aanval op de vierde plaats maar hierbij kwam hij helaas ten val en verloor de aansluiting, om uiteindelijk als vijfde over de finish te komen. Een uitslag die in het seizoen past, Scott werd namelijk vijfde in Boekel en ditzelfde resultaat behaalde hij in de eindstand van de Dutch Masters of Motocross en het Open Nederlands Kampioenschap 85cc.

Na blessureleed  was Sem Beijer er in Boekel weer bij. Tijdens de training probeerde de Fox-rijder verschillende keren aan te zetten maar kwam niet verder dan de dertiende tijd. In de eerste manche kwam Sem pas op een twintigste plaats uit de start. Gestaag kwam hij naar voren en dit leverde hem in de eerste manche een veertiende plaats op. In de tweede manche was de start weer ouderwets goed want op de HNR geprepareerde KTM schoot Sem weg en greep de kopstart. Vervolgens reed Sem enige tijd op de tweede plaats maar dit tempo lag te hoog en hij zakte gedurende de wedstrijd terug naar een achtste plaats.

Het einde van het seizoen betekent altijd dat er afscheid genomen wordt. De afgelopen periode hebben de rijders veel opgestoken van de begeleiding die ze kregen van Ready 2 Compete / Barry Forschelen. Wij willen Barry enorm bedanken voor zijn steun en inzet van de laatste jaren.

Ook Ivano van Erp gaat het team verlaten. Vanaf eind 2013 hebben we geprobeerd Ivano op weg te helpen om zijn droom te kunnen verwezenlijken: het behalen van een wereldtitel. Dat is in 2017 gelukt. Wij hebben hem met onze support en kennis graag begeleid en hebben genoten van zijn ontwikkeling en rijkunsten. We wensen Ivano heel veel succes toe in de toekomst.

Tevens willen wij uiteraard al onze trouwe sponsors en partners bedanken voor hun steun, kennis en inzet. U kunt het team de komende weken in actie zien tijdens de strandcross in Vlissingen  en tijdens de supercross in Zuidbroek. In november zullen we de nieuwe teamsamenstelling aan u bekend maken.

Commentaar John Beijer: “Het was een zwaar, maar erg mooi seizoen. Wij gaan het team de komende periode proberen verder te verbeteren met het oog op de toekomst, immers kleine kinderen worden snel groot en we willen het team laten mee groeien met de rijders richting de 125cc. Echter dat zal pas gaan spelen in seizoen 2019. Maar regeren is vooruitzien en vandaar dat we vanaf nu al hierop in gaan spelen. Dat zorgt uiteraard voor een aantal veranderingen. De organisatiestructuur wordt hier verder op aangepast en vanaf november gaan we hier verder mee aan de slag.”

Het seizoen in cijfers:

Ivano van Erp
1e  plaats Wereld Kampioenschap 65cc
3e  plaats Europees kampioenschap 65cc
2e  plaats Open Nederlands Kampioenschap 85cc KW

Kay de Wolf
1e  plaats Dutch Masters of Motocross 85cc
1e plaats Open Nederlands Kampioenschap 85cc GW
1e plaats Europees zone kampioenschap Noord/Oost

Scott Smulders
5e  plaats Dutch Masters of Motocross 85cc
5e  plaats Open Nederlands Kampioenschap 85cc GW
6e plaats Europees zone kampioenschap Noord/Oost

Sem Beijer
21e plaats Dutch Masters of Motocross 85cc
16e plaats Open Nederlands Kampioenschap 85cc GW