Ivano van Erp en Kay de Wolf van het Beursfoon KTM team hebben afgelopen weekend in Schwedt de vijfde voorronde voor het Europees kampioenschap jeugd weten te weten.

Ivano deed dat in het EK 65cc met een dubbele manchezege terwijl Kay de Wolf in het EK 85cc in de eerste manche tweede werd en in de tweede manche als winnaar werd afgevlagd. Teamgenoot Scott Smulders wist in de 85cc als tiende te eindigen in het dagklassement en Sem Beijer werd vijfentwintigste.

Afgelopen weekend werd op het mooie circuit in Schwedt de vijfde en laatste voorronde verreden voor het Europees kampioenschap in de 65cc en 85cc. De baan gelegen in de deelstaat Brandenburg kende mooie hoogteverschillen en grote springbulten. De rijders uit het Beursfoon KTM team reisden vol vertrouwen af naar de wedstrijd waar Ivano en Kay zich ook nog eens konden kronen tot Europees zone kampioen Noord/West.

Ivano van Erp begon sterk aan zijn weekend door meteen in de tijdtraining de snelste tijd neer te zetten. Dit betekende dat hij zijn door Hannamax geleverde KTM achter het beste starthekje neer mocht zetten. Bij de start van de eerste manche kwam Ivano matig van zijn plek en moest de wedstrijd vanaf de achtste plaats aanvangen. Gelukkig wist de Beursfoon KTM-rijder meteen het goede ritme op te pakken en dit resulteerde erin dat hij twee ronden voor het einde de leiding over kon nemen en zodoende als winnaar werd afgevlagd. In de tweede manche liet Ivano zijn Prox koppeling op het juiste moment opkomen en dook hij als derde de eerste bocht in. Meteen in de eerste ronde wist hij de rijders voor zich te verschalken waarna hij als leider door kwam. De tweede man wist lang te volgen maar uiteindelijk was het Ivano die er met de zege vandoor ging.

In de eerste manche van de 85cc kende Kay de Wolf een redelijk goede start. Meteen in de eerste ronde zette de KTM-rijder de coureurs voor zich onder druk en zodoende schoof hij direct door naar de derde plaats. Door een hoog tempo te rijden wist Kay in de vierde ronde ook de tweede plaats over te nemen en moest hij alleen de Australiër Jett Lawrence nog voor zich dulden. Ondanks de negen seconden achterstand legde Kay zich niet neer bij de tweede plaats en ging hij in de achtervolging. Ronde na ronde wist hij tijd goed te maken maar op de finish kwam hij helaas net één seconde te kort. Bij het vallen van het starthek kwam Kay opnieuw goed van zijn plek en halverwege de eerste ronde kreeg hij de tweede positie al in handen. Hierna ging hij meteen op jacht naar Lawrence waarna hij in de vierde ronde de koppositie overnamen. Hierna kwam Lawrence ook nog ten val waarna Kay weg kon rijden en de wedstrijd gecontroleerd wist uit te rijden.

Scott Smulders kwam bij de start van de eerste manche uitstekend van zijn plaats en duwde zijn door Eurol gesmeerde KTM met naast de koplopers de eerste bocht in. Echter kwam hij in de tweede bocht door de natte ondergrond ten val waarna hij vast onder zijn motor lag. Nadat hij was bevrijd door een marshal begon hij als allerlaatste aan de wedstrijd om vervolgens na een puike inhaalrace als zeventiende te finishen. De tweede manche verliep een stuk soepeler voor Scott en nadat hij binnen de top tien begonnen was aan de wedstrijd kwam hij als zesde over de finish.

Ook voor Sem Beijer verliep de eerste manche niet vlekkeloos. Nadat ook hij ten val kwam bij de start moest hij met een besmeurt Fox pak aan de manche beginnen. De stijgende lijn van de afgelopen weken hield Sem vast en na een goede wedstrijd kwam hij als zesentwintigste over de finish. Nadat er een schoon Fox pak uit de tas was getrokken begon Sem vol goede moed aan zijn tweede manche. Na een redelijke start wist hij met zijn Beursfoon KTM als drieëntwintigste over de finish te komen. “Ik heb dit weekend weer veel bijgeleerd en weer een hoop ervaring op gedaan. Op naar de volgende wedstrijd,” aldus Sem.

Met de zeges in Schwedt wisten Ivano van Erp en Kay de Wolf ook de zone titels veilig te stellen. De finale van het Europees kampioenschap motocross is op 22-23 juli in Loket, Tsjechië. Komend weekend staat de volgende ONK alweer op de planning, welke wordt verreden in Winterswijk.

Daguitslag EK 65cc Schwedt:
1 Ivano van Erp ​​50 Pnt
2 Mads Fredsoe​ 44 Pnt
3 Damien Knuiman​ 36 Pnt
4 Sascha Coenen​ 36 Pnt
5 Vitezslav Marek​ 28 Pnt

Daguitslag EK 85cc Schwedt:
1 Kay de Wolf​​ 47 Pnt
2 Jett Lawrence​​ 47 Pnt
3 Noel Nillson​​ 40 Pnt
4 Magnus Schmith ​36 Pnt
5 Max Palsson​​ 28 Pnt
10 Scott Smulders​ 19 Pnt
25 Sem Beijer​​ 0 Pnt