De Beursfoon KTM-rijders Ivano van Erp en Kay de Wolf hebben zondag in het Brabantse Mill de vierde wedstrijd om het Europees Kampioenschap Jeugd gewonnen.

Beide rijders wisten zowel de eerste als de tweede manche in hun klasse op hun naam te schrijven. Scott Smulders wist na tegenslag elfde te worden in de 85cc klasse en Sem Beijer werd keurig twintigste.

De vierde voorronde van het Europees Kampioenschap Jeugd werd verreden op circuit de Kuilen in Mill. De organisatie had alles tot in de puntjes voorbereid, alleen gooide een zware regenbui op de zaterdag deels roet in het eten en werd een groot deel van het programma verschoven naar de zondag.

Ivano van Erp gaf in de vrije training op zaterdag gelijk zijn visitekaartje af door ruim de snelste tijd neer te zetten. Dit gaf veel vertrouwen voor de kwalificatie later op de dag maar deze werd na een wolkbreuk helaas afgelast en verschoven naar de zondag. In eerste instantie zou de kwalificatierace nog wel worden verreden maar ook dat ging niet door. Op zondagochtend ging Ivano verder waarmee hij op zaterdag was gestopt en wist in de tijdtraining een hele scherpe tijd neer te zetten waarmee hij op zijn Eurol gesmeerde KTM machine de pole position veroverde. De start van de eerste manche was goed en Ivano kon op de Hannamax KTM in de kopgroep aan de wedstrijd. Als derde ging hij door de eerste bocht maar wist al snel de leiding over te nemen waarna hij zijn door Reiger geveerde KTM gecontroleerd over het circuit stuurde. Gedurende de wedstrijd liep hij ver weg bij zijn achtervolgers en zette de volledige eerste manche naar zijn hand. De start van de tweede manche was opnieuw super en dit zorgde ervoor dat hij zijn door 2 Fast geprepareerde KTM machine als leider door de eerste bocht kon sturen. Sacha Coenen zat vlak achter hem en nadat Ivano in de tweede ronde een klein foutje maakte, zag hij de Belg even langszíj komen maar dat was van korte duur. Drie bochten later nam hij de leiding weer terug in handen en gaf deze niet meer uit handen.

De dominantie van Kay de Wolf in de 85cc klasse was te vergelijken met die van Ivano. Op zaterdag reed de 85cc klasse wel het complete programma en Kay was in zowel de vrije training, tijdtraining als de kwalificatieheat verreweg het snelste. Tijdens de kwalificatierace waren de omstandigheden door de zware regenval enorm zwaar maar Kay wist gecontroleerd en op een hoog tempo ver weg te rijden bij de concurrentie. Toen het circuit er op de zondag een stuk beter bij lag, ging Kay vol vertrouwen naar de start. Helaas kende de Beursfoon KTM-rijder een matige start in de eerste manche en stuurde zijn motor pas als vijftiende door de eerste bocht. Kay hield het hoofd koel en aan het einde van de eerste ronde lag hij al op een vijfde plaats. Weer drie ronden later dook het Fox pak van Kay als eerste op en hierna bouwde hij een comfortabele voorsprong op. Bij het vallen van de vlag had hij dan ook een voorsprong van zo’n kleine zeven seconden op de nummer twee. In de tweede manche liet Kay zijn Prox koppeling op het ideale moment los bij de start en schoot met zijn KTM als eerste door de bocht. Hierna zag niemand Kay nog terug en wist hij onbedreigd met een voorsprong van zo’n dertien seconden over de finish te komen.

Scott Smulders begon ietwat moeizaam aan zijn weekend, nadat hij de vrije training gebruikt had voor het finetunen van de motor wist hij in de kwalificatie geen ruimte te creëren voor een snelle ronde. Ook ging het rijden bij Scott niet vanzelf en hierdoor kwam hij met zijn Hannamax KTM niet verder dan een elfde tijd. In de eerste manche kende Scott een goede start alleen viel er een rijder voor hem die hij niet meer kon ontwijken waardoor hijzelf ook ten val kwam. Als laatste moest hij aan zijn wedstrijd beginnen. Gelukkig had de Beursfoon KTM-rijder een goed tempo in handen en binnen twee ronden wist hij zich op te werken tot in de top vijftien. Hierdoor was er nog tijd genoeg om veel plaatsen goed te maken, echter kreeg Scott te maken met problemen met zijn achterrem. Dit had tot gevolg dat Smulders nog enkele plaatsen verloor maar op karakter kwam hij toch nog als achttiende over de finish waardoor hij nog drie EK punten wist te scoren. In de tweede manche pakte Scott een redelijke start en begon rond de tiende plaats aan zijn wedstrijd. Hierna wist hij zich op te werken naar de vijfde plaats maar met de vierde man in beeld maakte hij een grote fout waardoor hij enkele plaatsen verloor en als zevende over de finish kwam. “Dit was één van mijn mindere weekenden dit seizoen, erg jammer, de laatste weken ging het juist heel goed. Maar niets aan te doen. Kop omhoog en door naar de volgende wedstrijden,” aldus Scott.

Sem Beijer komt de laatste weken steeds beter in vorm en ook in Mill liet hij een heel constant weekend zien. In de vrije training op zaterdag wist hij een twintigste tijd op de klokken te zetten, gevold door de tweeëntwintigste tijd in de tijdtraining. Ook in de zware kwalificatieheat stond Sem zijn mannetje en wist hij op een zesentwintigste plaats over de streep te komen. In de eerste manche op zondag pakte Sem een hele goed start en verdween het Fox shirt met nummer 434 erop als vijfde door de eerste bocht. Vervolgens wist de Beursfoon KTM-rijder zich lange tijd goed staande te houden in de top vijftien, tot hij ietwat vermoeid raakte en als twintigste over de finish kwam. Toen het starthek voor de tweede maal viel, zat Sem er opnieuw heel er goed bij en begon op een vierde plaats aan de wedstrijd. Wederom reed hij een dijk van een wedstrijd en kwam hij na een paar foutjes als zeventiende over de finish. “Het rijden wordt steeds beter, en het harde werken van Sem wordt steeds meer beloond,” aldus een trotse John Beijer.

Aankomend weekend staat het team op zaterdag aan de start in het Open Nederlands Kampioenschap in Son en op zondag gaan ze van start in Sint Isidorushoeve. De volgende wedstrijd voor het Europees kampioenschap is over twee weken in het Duitse Schwedt.

Daguitslag EK 65cc Mill:1 Ivano van Erp 50 Pnt2 Sacha Coenen 44 Pnt3 Giovanni Pruijmboom 35 Pnt4 Juliuis Mikula 31 Pnt5 Mads Fredsoe 30 Pnt Daguitslag EMX85 Mill:1 Kay de Wolf 50 Pnt2 Jett Lawrence 42 Pnt3 Dave Kooiker 37 Pnt4 Kay Karssemakers 36 Pnt5 Liam Hanstrom 34 Pnt11 Scott Smulders 17 Pnt20 Sem Beijer 5 Pnt

Voor wie altijd al benieuwd is geweest hoe het er achter de schermen van het Beursfoon KTM team aan toe gaat, klik dan op de onder staande link voor een mooi backstage filmpje: