Kay de Wolf en Scott Smulders van het Beursfoon KTM team zijn donderdag in het Open Nederlands Kampioenschap 85cc in Rhenen op een tweede en vierde plaats geeindigd.

Kay kwam niet fit aan de start in Rhenen want een dag voor de wedstrijd was hij tijdens een training in Mill ten val gekomen en had hierbij zijn ribben geblesseerd. Na onderzoek werd vastgesteld dat wanneer hij zou rijden in Rhenen, er geen verdere schade zou ontstaan. Wel zou hij zich door de pijn heen moeten bijten. Kay wilde graag rijden op het mooie circuit van Rhenen en uiteraard wilde hij zijn leidende positie in het kampioenschap verdedigen.

Er waren 46 deelnemers op de wedstrijd afgekomen en het circuit lag er in de ochtend zeer mooi bij. Omdat de 85cc klasse in het bijprogramma reed van de zijspannen en quads werd het circuit gedurende de dag steeds zwaarder. Aangezien de 85cc klasse als eerste het circuit op mocht, was de baan toen nog helemaal vlak. Verschillende keren deed Kay een gooi naar de snelste tijd maar bleef telkens op een tweede plaats steken. In de allerlaatste ronde ging hij er nog eens goed voor zitten en wist hij de pole position te veroveren. De tijd van Kay was zo snel dat het verschil met de tweede man meer dan twee seconden was. Scott wist in de training een vierde tijd neer te zetten. Voor zijn gevoel had het beter gekund omdat hij niet veel ruimte kon vinden om een vrije ronde neer te kunnen zetten maar wel had hij een goed gevoel overgehouden aan het rijden en was er klaar voor om de strijd met de concurrentie aan te gaan.

Toen het starthek in de eerste manche naar beneden klapte was het Scott die als eerste door de eerste bocht kwam. Lang wist hij de eerste plaats in handen te houden maar door een inschattingsfout met een achterblijver werd hij gepasseerd en viel terug naar een tweede plaats. Scott liet het hier niet bij zitten en ging terug in de aanval. Een aantal keren zat hij naast de kopman maar helaas slaagde hij er niet in om de koppositie terug in handen te nemen waardoor hij genoegen moest nemen met een tweede plaats. Kay pakte een redelijke start en kon op een vierde plaats aan de wedstrijd beginnen. Bij een inhaalmanoeuvre op de derde man in de eerste ronde kwam hij ten val en zakte hierdoor terug naar een achtste plaats. Bij de valpartij had hij zijn ribben opnieuw gestoten en dit speelde hem dusdanig parten tijdens zijn inhaalrace. Ondanks de pijn zette hij door en kwam in de derde ronde al aan op een vierde plaats. Door het tempo strak te houden wist hij ook de derde man nog te passeren. De twee koplopers hadden ondertussen al een gat weten te slaan. Kay probeerde het dicht te rijden maar maakte toen nog een foutje waardoor hij ze moest laten gaan en genoegen moest nemen met een knappe derde plaats.

Na de eerste manche had Kay dusdanige maatregelen genomen om te zorgen dat de pijn minder zou worden en beter te verdragen zou zijn in de tweede manche. Hij begon sterk aan de wedstrijd door gelijk kopstart te pakken en had gelijk een goed gevoel in handen. Met een straf tempo wist hij in de beginfase een gat te slaan en kon zo de wedstrijd op gecontroleerde wijze uitrijden. Met een voorsprong van acht seconden op de tweede man kwam hij als winnaar over de finish. Scott zat er ook goed bij met de start maar ging in de eerste bocht iets te ver naar buiten waardoor hij als derde aan de wedstrijd kon beginnen. Al snel wist hij door te stoten naar een tweede plaats maar opdat moment had de kopman al een klein gaatje geslagen. Scott zette alles op alles om het te dichten maar slaagde hier niet in. Later in de wedstrijd maakte hij nog een fout met een achterblijver waardoor hij de tweede plaats af moest staan en terug viel naar de derde positie. Scott gaf zich niet zomaar gewonnen en bleef aan het achterwiel rijden van de tweede man. Echter met nog twee ronden te gaan, wisselde een achterblijver ineens van lijn bij het oprijden van een bult. Dit had tot gevolg dat Scott hem raakte en hard ten val kwam. Zo snel als hij kon pakte hij zijn motor terug op en vervolgde zijn weg. Omdat er nog slechts een aantal ronden gereden moesten worden, kon Scott er niet meer uithalen dan een zevende plaats en kwam teleurgesteld over de finish.

In het dagklassement eindigde Kay op een tweede plaats en Scott moest genoegen nemen met een vierde positie.