Kay de Wolf van het Beursfoon KTM team heeft in de eerste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc in Heerde een podiumplaats weten te behalen. De Wolf werd derde in het dagklassement en was hiermee de best geklasseerde Nederlander. Naast de Wolf waren ook Scott Smulders en Rasmus Pedersen met een achtste en negende plaats in de top tien te vinden. Sem Beijer streed in beide manches voor wat hij waard was en wist in de eerste manche netjes twintigste te worden. In de tweede manche kwam hij na verschillende valpartijen niet verder dan een zevenendertigste plaats.

Ondanks de vele regenval in de week voorafgaande aan de wedstrijd lag het circuit er prima bij. De organisatie had niets aan het toeval overgelaten en veel werk verzet om deze eerste wedstrijd van het seizoen door te kunnen laten gaan.

De door FOX gesponsorde rijders stonden er zoals ieder jaar weer goed op in de nieuwe 2017 kleding. Maar liefst 80 rijders hadden zich aangemeld bij de 85cc grote wielen en daarom werd er in twee groepen getraind waarvan de beste 23 rijders per groep overgingen naar de A-finale. Tijdens de training zaten alle vier de rijders er keurig bij en wisten zich allemaal te kwalificeren voor de A-finale. Kay de Wolf trainde als snelste, Scott Smulders zette een vierde tijd neer, Rasmus een zevende en Sem Beijer liet een veertiende tijd noteren.

Bij het vallen van het starthek in de eerste manche kwam Kay de Wolf niet goed weg en moest zich met zijn Hannamax KTM van buiten de top 35 een weg naar voren zien te banen. Zijn doorzettingsvermogen werd beloont met een keurige vierde plaats. In de tweede manche was de start een stuk beter en reed hij meteen in de top 10. Lang kon hij hier niet van genieten want op een zesde plaats rijdend kwam hij in de tweede ronde ten val en zakte terug naar een achtste plaats. Het duurde niet lang voordat hij zijn ritme terug had gevonden en dit zorgde ervoor dat hij na een sterk eindschot toch nog als derde over de finish wist te komen. Ook in het dagklassement eindigde Kay op een derde plaats en was hiermee de best geklasseerde Nederlander.

In de eerste manche zat Scott Smulders er gelijk redelijk goed bij en kon als twaalfde aan de wedstrijd beginnen. “Ik kon meteen een goed ritme pakken en hield dit ook vrij makkelijk vast”, vertelde Scott. Dit sterke optreden werd beloont met een zevende plaats. Ondertussen was de baan heel zwaar geworden en wist Scott dat hij nog een manche vol aan de bak kon. Gelukkig was de Reiger vering goed afgesteld en dit gaf Scott net dat beetje extra vertrouwen dat hij nodig had. Nadat zijn start minder goed was dan die van de eerste manche wist hij toch na een sterke inhaalrace op een negende plaats over de finish te komen. In het dagklassement waren zijn resultaten goed voor een achtste plaats!

Rasmus Pedersen liet bij de start van de eerste manche zijn Prox koppeling net iets te snel los en reed zich vast in het starthek. Hierdoor moest hij als laatste aan de wedstrijd beginnen. Gedurende de wedstrijd wist hij zich knap terug te knokken naar voren en wist er toch nog een elfde plaats uit te halen. In de tweede manche was de start een stuk beter en begon hij rond de twaalfde plaats aan de wedstrijd. Ronde na ronde maakte hij wat plaatsen goed en wist hij als zesde over de finish te komen, waarmee hij uiteindelijk negende werd in het dagklassement.

Sem Beijer wist dat het een extra zware dag zou worden, er is recent vastgesteld dat hij nog steeds het virus bij zich draagt waar hij vorig seizoen ook veel hinder van ondervond. Sem is daardoor snel moe en de Beursfoon KTM-rijder hoopt dat hij medio april/mei weer helemaal fit is. Desondanks ging Sem er op zijn met HGS uitlaat voorziene KTM machine vol tegenaan. In de eerste manche begon hij redelijk op plaats 21, hierna kon Sem in het eerste deel van de wedstrijd langzaam naar voren rijden en lag hij zelfs even op plaats zestien. Hierna werd Sem moe en zakte hij terug naar een twintigste plaats. In de tweede manche kwam Beijer redelijk uit de start en begon als 25e aan de race. Helaas viel hij in deze manche tot drie keer toe van zijn Eurol gesmeerde KTM machine en kwam moegestreden op 37e plaats over de finish. In het dagklassement leverde dit hem een 30e plaats op.

De kop is er af voor het team en de rijders hebben heel netjes de 1e doelstelling weten te behalen. In tegenstelling tot voorgaande jaren was besloten om deze winter minder op de motor te zitten en dit werpt zijn vruchten af. In de komende weken zullen we het rijden verder intensiveren in de aanloop op het EMX seizoen. Het wordt een lang en zwaar seizoen, dus de kracht moet goed verdeeld worden. De volgende race is aanstaande zaterdag 11 maart in Mill.